papiersoorten

De juiste papierkeuze is bepalend voor de uitstraling en kwaliteit van het drukwerk. Wat moet je over papier weten om de juiste keuze te maken? Orangebook beschikt over een variatie aan papiersoorten, de specificaties hiervan zijn zeer verschillend. Gestreken of ongestreken, mat of glans, gramsgewicht en dikte, helder wit of offwhite, het zijn allemaal zaken die bepalend zijn voor de uitstraling. Van alle soorten hebben we modellen in huis, zodat we deze bij jullie bezoek kunnen doornemen. Wij helpen jullie graag met het maken van een geschikte keuze. Hieronder vind je alvast een lijst met uitleg over de verschillende soorten.

Gestreken of ongestreken papier

Gestreken papier, ook wel MC (Machine Coated) papier genoemd, is voorzien van één of meer lagen van krijt en/of chinaclay. Deze strijklagen zijn mogelijk in verschillende gradaties van mat tot hoogglanzend, zij leveren een egaler oppervlak en hebben vooral tot doel een scherpere drukkwaliteit mogelijk te maken, met name fraai voor foto's.
Gestreken papier is ook goed geschikt als ondergrond voor de meeste speciale inkten en lakken.

Ongestreken papier heeft geen coating en is daardoor goed beschrijf- en bestempelbaar en voelt iets ruwer aan dan gestreken papier.

Orangebook heeft daarnaast zogenaamde opdikkende papiersoorten in haar collectie. Deze zijn voorzien van een speciale strijktechniek welke zorgt voor opdikking, stijfheid en uitstekende drukeigenschappen. Het papier houdt het midden tussen ongestreken (visueel) en gestreken (qua drukeigenschappen).

Gramsgewicht en dikte

Het gramsgewicht van papier duidt aan hoeveel één vierkante meter papier weegt. Zeer dun en licht papier heeft een gramsgewicht van ongeveer 40 gram per vierkante meter. Als het gramsgewicht meer dan 200 is, dan is het meer geschikt voor omslagen. Over het algemeen wordt voor het binnenwerk van almanakken rond de 135 grams papier gebruikt.

Er bestaat geen echt verband tussen de dikte en het gramsgewicht van papier, omdat papier minder of meer compact gemaakt kan worden. Ruwer papier voelt dikker aan dan glad papier, zoals ongestreken papier ook dikker lijkt dan gestreken papier.

Oppervlakte structuur

De drukeigenschappen van ongestreken papier wordt in hoge mate bepaald door de oppervlaktestructuur. Bij ongestreken papier worden geen klei, latex of andere vulstoffen gebruikt om oneffenheden in het oppervlak weg te werken. Ongestreken papier heeft daarom een ruwer oppervlak dan het gladde gestreken papier. Het voelt natuurlijker aan en geeft ook een specifieke uitstraling aan het drukwerk. Door de open oppervlaktestructuur absorbeert ongestreken papier meer inkt dan gestreken papier. Dat kan resulteren in zachtere kleuren.

Bedankt!

“Hier wil ik ook nog ruimte nemen om mensen te bedanken. Te beginnen met Orangebook. Ze hebben ons ontzettend goed geholpen, dachten met ons mee en waren erg flexibel.”


Dispar vulgo

9.0

gemiddelde waardering